Katedra Ogrodnictwa

ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

StanowiskoImię i nazwiskoE-mailNr telefonuNr pokoju

Kierownik
Profesor uczelni

dr hab. inż. Grzegorz Mikiciuk, prof. ZUTgrzegorz.mikiciuk@zut.edu.pl91 449 6161312

Pracownia Roślin Ozdobnych ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

StanowiskoImię i nazwiskoE-mailNr telefonuNr pokoju
Opiekun
Profesor uczelni
dr hab. inż. Agnieszka Zawadzińska, prof. ZUTagnieszka.zawadzinska@zut.edu.pl91 449 6391147
Profesor uczelnidr hab. inż. Piotr Salachna, prof. ZUTpiotr.salachna@zut.edu.pl 91 449 622589
Profesor uczelnidr hab. inż. Piotr Żurawik, prof. ZUTpiotr.zurawik@zut.edu.pl 91 449 6366303
Starszy technikmgr inż. Magdalena Sosnowskamagdalena.sosnowska@zut.edu.pl 91 449 642905c

Pracownia Sadownictwa i Enologii ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

StanowiskoImię i nazwiskoE-mailNr telefonuNr pokoju

Opiekun
Profesor uczelni

dr hab. inż. Grzegorz Mikiciuk, prof. ZUTgrzegorz.mikiciuk@zut.edu.pl91 449 6161312
Profesorprof. dr hab. inż. Ireneusz Ochmianireneusz.ochmian@zut.edu.pl 91 449 6160315
Starszy technikRoman Strzeleckiroman.strzelecki@zut.edu.pl 91 449 61740184b

Pracownia Warzywnictwa i Zielarstwa ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin

StanowiskoImię i nazwiskoE-mailNr telefonuNr pokoju
Opiekun
Profesor
prof. dr hab. inż. Dorota Jadczakdorota.jadczak@zut.edu.pl 91 449 624305b
Adiunktdr hab. inż. Paweł Słodkowskipawel.slodkowski@zut.edu.pl 91 449 61730184
Adiunktdr inż. Kamila Bojkokabojko@zut.edu.pl 91 449 642805a
Starszy specjalistadr inż. Agnieszka Żurawikagnieszka.zurawik@zut.edu.pl 91 449 624307a

Strona www Roślin ozdobnych

Emerytowani nauczyciele

Imię i nazwiskoE-mailNr telefonuNr pokoju
Prof. dr hab. inż. Joachim Falkowski
Prof. dr hab. inż. Maria Krystyna Ostrowskakrystyna.ostrowska@zut.edu.pl
Dr hab. inż. Piotr Chełpińskipiotr.chelpinski@zut.edu.pl91 449 6160314
Dr hab. inż. Renata Dobromilskarenata.dobromilska@zut.edu.pl
Dr hab. inż. Ewa Rekowskaewa.rekowska@zut.edu.pl
Dr hab. inż. Barbara Wójcik-Stopczyńskabarbara.wojcik-stopczynska@zut.edu.pl 91 449 6427

Doktoranci:
Mgr inż. Dominika Paliwoda
Mgr inż. Anna Pietrak
Mgr inż. Fryderyk Sikora

 

Tematyka badawcza

Katedry Ogrodnictwa

Temat: Zabiegi agrotechniczne oraz technologie produkcji i przetwórstwa dla optymalizacji wielkości i jakości plonów roślin ogrodniczych.

Tematy szczegółowe:

· doskonalenie metod uprawy roślin ozdobnych oraz metod przedłużania ich trwałości; badania nad przydatnością innowacyjnych podłoży ogrodniczych z udziałem kompostowanych odpadów przemysłowych w uprawach roślin ogrodniczych; reakcja morfologiczna i fizjologiczna roślin na stresy abiotyczne

· doskonalenie uprawy roślin sadowniczych, metod przetwarzania owoców, ze szczególnych uwzględnieniem roślin jagodowych; badania nad wykorzystaniem mikroorganizmów ryzosfery w celu łagodzenia stresu suszy w uprawie roślin sadowniczych;

· opracowanie technologii produkcji win o wysokich walorach jakościowych;

· doskonalenie metod uprawy i przechowywania warzyw oraz surowców roślin przyprawowych; badanie jakości oraz właściwości prozdrowotnych wybranych gatunków warzyw i ziół;

· ocena jakości płodów roślin rolniczych, przeznaczonych do przechowywania i przetwórstwa.

Research topics of Department of Horticulture

General topic: Agrotechnical treatments and production and processing technologies to optimize the quantity and quality of horticultural crops.

Detailed topics:

· improvement of cultivation methods for ornamental plants and methods for extending their postharvest longevity; investigation of the applicability of innovative horticultural substrates incorporating composted industrial waste in the cultivation of horticultural crops; assessment of morphological and physiological plant responses to abiotic stress factors.

· improving the cultivation technology of fruit plant and fruit processing methods, especially for berry plants; research on the use of rhizosphere microorganisms to alleviate the water deficit stress in cultivation of fruit plants.

· development of technology for the production of high-quality wines;

· improving cultivation and storage methods for vegetables and raw materials of spice plants; researching the quality and health-promoting properties of selected vegetables and herbs;

· assessing the quality of agricultural crops for storage and processing.