ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
| Stanowisko | Imię i nazwisko | Nr telefonu | Nr pokoju | |
Kierownik | dr hab. inż. Grzegorz Mikiciuk, prof. ZUT | grzegorz.mikiciuk@zut.edu.pl | 91 449 6161 | 312 |
Pracownia Roślin Ozdobnych ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
| Stanowisko | Imię i nazwisko | Nr telefonu | Nr pokoju | |
| Opiekun Profesor uczelni | dr hab. inż. Agnieszka Zawadzińska, prof. ZUT | agnieszka.zawadzinska@zut.edu.pl | 91 449 6391 | 147 |
| Profesor uczelni | dr hab. inż. Piotr Salachna, prof. ZUT | piotr.salachna@zut.edu.pl | 91 449 6225 | 89 |
| Profesor uczelni | dr hab. inż. Piotr Żurawik, prof. ZUT | piotr.zurawik@zut.edu.pl | 91 449 6366 | 303 |
| Starszy technik | mgr inż. Magdalena Sosnowska | magdalena.sosnowska@zut.edu.pl | 91 449 6429 | 05c |
Pracownia Sadownictwa i Enologii ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
| Stanowisko | Imię i nazwisko | Nr telefonu | Nr pokoju | |
Opiekun | dr hab. inż. Grzegorz Mikiciuk, prof. ZUT | grzegorz.mikiciuk@zut.edu.pl | 91 449 6161 | 312 |
| Profesor | prof. dr hab. inż. Ireneusz Ochmian | ireneusz.ochmian@zut.edu.pl | 91 449 6160 | 315 |
| Starszy technik | Roman Strzelecki | roman.strzelecki@zut.edu.pl | 91 449 6174 | 0184b |
Pracownia Warzywnictwa i Zielarstwa ul. Słowackiego 17, 71-434 Szczecin
| Stanowisko | Imię i nazwisko | Nr telefonu | Nr pokoju | |
| Opiekun Profesor | prof. dr hab. inż. Dorota Jadczak | dorota.jadczak@zut.edu.pl | 91 449 6243 | 05b |
| Adiunkt | dr hab. inż. Paweł Słodkowski | pawel.slodkowski@zut.edu.pl | 91 449 6173 | 0184 |
| Adiunkt | dr inż. Kamila Bojko | kabojko@zut.edu.pl | 91 449 6428 | 05a |
| Starszy specjalista | dr inż. Agnieszka Żurawik | agnieszka.zurawik@zut.edu.pl | 91 449 6243 | 07a |
Emerytowani nauczyciele
| Imię i nazwisko | Nr telefonu | Nr pokoju | |
| Prof. dr hab. inż. Joachim Falkowski | |||
| Prof. dr hab. inż. Maria Krystyna Ostrowska | krystyna.ostrowska@zut.edu.pl | ||
| Dr hab. inż. Piotr Chełpiński | piotr.chelpinski@zut.edu.pl | 91 449 6160 | 314 |
| Dr hab. inż. Renata Dobromilska | renata.dobromilska@zut.edu.pl | ||
| Dr hab. inż. Ewa Rekowska | ewa.rekowska@zut.edu.pl | ||
| Dr hab. inż. Barbara Wójcik-Stopczyńska | barbara.wojcik-stopczynska@zut.edu.pl | 91 449 6427 |
Doktoranci:
Mgr inż. Dominika Paliwoda
Mgr inż. Anna Pietrak
Mgr inż. Fryderyk Sikora
Tematyka badawcza
Katedry Ogrodnictwa
Temat: Zabiegi agrotechniczne oraz technologie produkcji i przetwórstwa dla optymalizacji wielkości i jakości plonów roślin ogrodniczych.
Tematy szczegółowe:
· doskonalenie metod uprawy roślin ozdobnych oraz metod przedłużania ich trwałości; badania nad przydatnością innowacyjnych podłoży ogrodniczych z udziałem kompostowanych odpadów przemysłowych w uprawach roślin ogrodniczych; reakcja morfologiczna i fizjologiczna roślin na stresy abiotyczne
· doskonalenie uprawy roślin sadowniczych, metod przetwarzania owoców, ze szczególnych uwzględnieniem roślin jagodowych; badania nad wykorzystaniem mikroorganizmów ryzosfery w celu łagodzenia stresu suszy w uprawie roślin sadowniczych;
· opracowanie technologii produkcji win o wysokich walorach jakościowych;
· doskonalenie metod uprawy i przechowywania warzyw oraz surowców roślin przyprawowych; badanie jakości oraz właściwości prozdrowotnych wybranych gatunków warzyw i ziół;
· ocena jakości płodów roślin rolniczych, przeznaczonych do przechowywania i przetwórstwa.
Research topics of Department of Horticulture
General topic: Agrotechnical treatments and production and processing technologies to optimize the quantity and quality of horticultural crops.
Detailed topics:
· improvement of cultivation methods for ornamental plants and methods for extending their postharvest longevity; investigation of the applicability of innovative horticultural substrates incorporating composted industrial waste in the cultivation of horticultural crops; assessment of morphological and physiological plant responses to abiotic stress factors.
· improving the cultivation technology of fruit plant and fruit processing methods, especially for berry plants; research on the use of rhizosphere microorganisms to alleviate the water deficit stress in cultivation of fruit plants.
· development of technology for the production of high-quality wines;
· improving cultivation and storage methods for vegetables and raw materials of spice plants; researching the quality and health-promoting properties of selected vegetables and herbs;
· assessing the quality of agricultural crops for storage and processing.


